Mythes en feiten over houding en pijn
In de behandelkamer wordt vaker gezegd: ‘onderuit gezakt zitten is slecht’, ‘ik probeer op te letten dat ik mijn rug recht houd als ik wat van de grond pak’ of ‘ik weet wel dat rechtop zitten de beste houding is’. Ondanks deze, waarschijnlijk welbekende, opvattingen over houding, is er geen sterk bewijs dat er één optimale houding bestaat of dat het vermijden van ‘verkeerde’ houdingen pijnklachten zal voorkomen.
Uit het artikel van D. Slater et al. (2019) zijn de volgende verrassende feiten naar voren gekomen:
Verschillen in houdingen zijn een feit
Er zijn natuurlijke variaties in de kromming van de wervelkolom en er is geen enkele kromming van de wervelkolom die sterk geassocieerd is met pijn. Pijn mag niet worden toegeschreven aan relatief “normale” variaties.
Houding weerspiegelt overtuigingen en gemoedstoestand
Houding kan inzicht geven in iemands emoties, gedachten en lichaamsbeeld. Sommige houdingen worden aangenomen als een beschermende strategie en kunnen zorgen over de kwetsbaarheid van het lichaam weerspiegelen. Redenen achter voorkeurshoudingen begrijpen kan nuttig zijn.
Het is veilig om comfortabele houdingen aan te nemen
Comfortabele houdingen variëren van persoon tot persoon. Het ondervinden van verschillende houdingen, ook welke vaak worden vermeden, en het veranderen van eigen houdingen kunnen symptoomverlichting bieden.
De wervelkolom is robuust en te vertrouwen
De wervelkolom is een robuuste, aanpasbare structuur die in staat is om veilig te bewegen en krachten op te vangen in verschillende houdingen. Algemene waarschuwingen om de wervelkolom te beschermen zijn niet nodig en kunnen tot angst leiden.
Zitten is niet gevaarlijk
Langer dan 30 minuten in dezelfde houding zitten is NIET gevaarlijk. Bewegen en van houding veranderen kan echter nuttig zijn, en lichamelijk actief zijn is belangrijk voor uw gezondheid.
Één maat past niet allemaal
Houdings- en bewegingsscreening voorkomt pijn op de werkvloer niet. De til-stijlen die de voorkeur hebben, worden beïnvloed door de natuurlijk variërende krommingen van de wervelkolom. Advies om een specifieke houding aan te nemen of je “core” aan te spannen is niet wetenschappelijk onderbouwd.
Kortom, je lichaam kan meer aan dan je denkt, beweeg zoals je het fijn vindt om te bewegen, varieer daarin en geniet daarvan!
Origineel artikel: Slater D, Korakakis V, O’sullivan P, Nolan D, O’sullivan K. ‘“Sit Up Straight”: Time to Re-evaluate’ J Orthop Sports Phys Ther 2019;49(8):562-564. doi:10.2519/jospt.2019.0610