Ontwikkeling moeder en kind
In negen maanden zwangerschap bereidt jouw lijf zich voor op het baren van een kindje. Niet alleen jouw lijf, maar ook mentaal wordt je klaar gestoomd voor het moederschap. In deze negen maanden is jouw kindje volop in ontwikkeling om ter wereld te komen. En dan, na een topprestatie, is jullie kindje er “ineens”.
Van te voren had je waarschijnlijk al bedacht hoe het zou zijn en was je klaar om de kleine te ontmoeten. De roze wolk kan aanwezig zijn, maar het kan ook een hele tijd duren voordat deze komt of hij komt niet. Dat is niet gek. Geef en gun jezelf, je partner en jullie kindje de ruimte en tijd om elkaar te leren kennen. Er komt veel op je af in deze eerste weken van het ouderschap. Alles is nieuw. Hoe hou je de kleine vast? Hoe werkt het met verschonen? Hoe gaat het voeden? Wat kan je doen als hij/zij onrustig is? Wat is normaal? Is er überhaupt een normaal? En zo zijn er nog duizend vragen meer. Het vertrouwen in jullie gevoel mag gaan groeien, kijk naar wat jullie kleine laat zien en reageer hierop. Mocht je hulp willen, vraag het! Als er te veel goedbedoelde adviezen gegeven worden, wat zeker gaat gebeuren, mag je ook laten weten dat het genoeg is.
Wij horen regelmatig van ouders dat ze het fijn hadden gevonden om wat meer te weten over deze nieuwe fasen in hun leven. Er gebeurd echt zo veel. Iedereen bereid zich op zijn eigen manier voor. In deze voorbereidende fase zie je de verloskundige regelmatig en misschien heb je een bevallingsvoorbereiding gedaan of heb je bij een Floor® fysio gesport. Na de bevalling zie je de verloskundige meestal nog, de kraamzorg, het consultatiebureau en natuurlijk jullie familie/vrienden. Mocht er nog meer vraag zijn, zijn er altijd hulpverleners die jullie kunnen ondersteunen.
Als kinderfysiotherapeut werken we altijd hulpvraag gericht. Samen met jullie, de ouders, kijken we naar hoe we jullie en de kleine kunnen helpen. We proberen de kleintjes al zo veel mogelijk te stimuleren om zelf te bewegen. Door bepaalde bewegingen uit te lokken kan je ze helpen met de ontwikkeling op motorisch vlak. Zo kan je bijvoorbeeld oefenen met het liggen op de buik onder toezicht. Probeer ze vanuit rugligging over de onderlaag de draaibeweging te laten maken zodat ze op hun buikje komen te liggen. Je zal zien dat ze al best veel kunnen! Door te variëren van verschillende houdingen en zowel links als rechts te stimuleren kan je een voorkeurshouding mogelijk voorkomen. Bij het voeden, knuffelen, slapen en verschonen kan je al proberen om te variëren.
Wil je hier meer over weten?
Wij kijken graag met jullie mee.