Trainen met COPD… Kan dat wel? Ja natuurlijk!!
Uit onderzoek is gebleken dat mensen die regelmatig voldoende bewegen minder last hebben van hun ademhalingsproblemen (Fastenau et al., 2020) . Het bewegen van het menselijk lichaam stimuleert hierin de opname van zuurstof, verbetering van algehele conditie, bevordering van algehele belastbaarheid en longinhoud. Benauwdheid, kortademigheid en hoesten kunnen hierdoor beperkt worden.
De bewegingsactiviteiten vanuit de Nederlandse norm voor gezond bewegen is 30 minuten per dag, ook voor mensen met een chronische aandoening (Nederlandse Norm van Bewegen, n.d.) Sporten die het uithoudingsvermogen stimuleren zijn voor mensen met COPD uitermate geschikt. Denk bijvoorbeeld aan: joggen, zwemmen, golf, badminton of fitness.
Interventies gericht op het ademhalingsbeweging apparaat
Ademspiertraining is een interventie die wordt toegepast om de spierkracht van de ademhalingsspieren te verbeteren. Het doel hiervan is het beperken van de kortademigheid bij patiënten met COPD. Je hebt een verminderde ademhalingsfunctie wanneer de longspierkracht minder is dan 70% van de voorspelde waarde. Ademspiertraining kan op verschillende manieren worden toegepast door middel van FITT-factoren. ´frequency, intensity type and time´.
Wat kan de fysiotherapeut van Medifit Oss voor mij doen?
Bij Medifit Oss zijn onze fysiotherapeuten met name gericht op het begeleiden van het zelfstandig uitvoeren van oefeningen en fysieke activiteiten. Hierin wordt samen gekeken naar een passend beweegprogramma wat u stimuleert. Hierin is de therapeut met name gericht op:
- Leefstijl coaching en bewustwording van activiteiten en inspanningsvermogen
- aanleren van ademhalingstechnieken
- Inzicht geven in persoonsfactoren die invloed hebben op de klachten
- verbeteren van algehele belastbaarheid door middel van groepstrainingen
Uit onderzoek blijkt ook dat door middel van deze trainingen longaanvallen beperkt kunnen worden of worden voorkomen (Mccarthy et al., 2015)