Virtual Reality in de zorg
Virtual Reality wordt steeds breder ingezet. Er zijn al verschillende voorbeelden in o.a. ziekenhuizen die het gebruiken bij angst, pijn en stress vermindering rondom operaties. Je kan met de VR zowel mentaal als fysiek aan de slag. Door de virtuele omgevingen kan je op een leukere manier in beweging komen waarmee ook de therapietrouwheid vergroot.
Bij Medifit zijn wij ook gestart met VR op verschillende behandelingen. VR zetten wij in bij behandeling en/of toevoeging aan de behandeling voor bewegingsangst, pijneducatie, nek- en schouderklachten en chronische pijn. Hiervoor maken wij gebruik in de fysiotherapie van de programma’s: Reducept en Corpus VR.
Patiënt: “Het voordeel van VR training is dat het niet voelt als training. Het voelt alsof je niet echt iets hebt gedaan, terwijl je wel merkt in je functioneren en in je resultaten dat er toch iets is gebeurd. De combinatie van deze vorm van training met fysiotherapiebehandelingen werkt voor mij.”
Hoe werken de VR programma’s en wat kan ik er dan mee doen?
Korte uitleg over de kern van Reducept. Reducept integreert pijn educatie en pijnmanagement, onderdeel van de richtlijn behandeling voor chronische pijn. Daarnaast richt Corpus VR zich op pijneducatie en op oefeningen, met in de basis een nadruk op cervicale oefeningen voor het hoofd, de nek en schouders.
Vicky, fysiotherapeut Medifit: “Het voordeel van VR training is dat je buiten je behandelingen om een functionele training kunt aanbieden die door de therapeut op afstand ook aan te passen en te controleren is. Je kunt inzien wat een patiënt heeft gedaan en welke winst er is geboekt, waardoor je het behandelplan elke keer kunt optimaliseren. De laagdrempeligheid maakt het ook geschikt voor mensen met een lage belastbaarheid, waardoor het bij veel patiënten in te zetten is.”
Wat zijn de voordelen?
De Corpus VR omgevingen zorgen voor een externe focus, waardoor je niet meer met de aandacht op de klacht zit. De subjectieve beleving in de virtuele wereld laat jou als patiënt ervaren dat je meer kan dan je denkt. Je beweegt met het spel mee en traint onbewust jouw oefeningen. Dit kan je met een gerust hart doen doordat jouw fysiotherapeut dit heeft aangepast op jouw doelen en niveau. En daarnaast is het natuurlijk een stuk leuker om in een mijn diamanten te vangen in een mijn dan gewoon in je woonkamer je nek te bewegen.
VR tijdens een behandeling fysiotherapie
Het programma die voor jou is gemaakt kan je dus op praktijk maar ook thuis oefenen. Hiervoor bieden wij ook mogelijkheden in het huren of kopen van de VR bril. Beide programma’s kan je thuis ook uitvoeren onder begeleiding van jouw fysiotherapeut op afstand. Daarnaast geven wij groepsbehandelingen met VR. Tijdens deze behandelingen kan je op locatie met een deskundige de oefeningen doen. Zo heeft iedereen een passend aanbod om met de VR te werken.